De man die een gat uitvond

Laatst kocht ik geheel rond beschuit, stond ik weer met een mes beschuiten te spiesen in de hoop er eentje onbeschadigd uit het pak te vissen. Met m’n handen lukt dat al helemaal niet. Zodra ik m’n vinger achter zo’n schijfje heb ontstaat een barst en zit ik met drie beschuitscherven. Dat botert niet. Ook geprobeerd: de hele verpakking schuin houden en er eentje uittikken. Soms lukt het, meestal heb ik er vier op het aanrecht. Die weer terug moeten in het pak. Thuis hadden wij een beschuitbus met een liftje, dat werkte best aardig als je tenminste de buitenste gekleurde verpakking van het pak had verwijderd. Anders moest je het ontbijt nog steeds uit de rol peuteren.

Ronde vijl

Theo Tempels ergerde zich ook zo aan de beschuitproblematiek. Hij zag zijn vrouw hannesen, liep naar zijn werkkamer, vijlde een holling in meerdere beschuiten, stopte ze terug in de rol en vroeg haar  de bevinding te testen. Zal ik het zeggen? Ik doe het gewoon. Het was een gat in de markt. Jawel. Tempels vroeg in 1999 octrooi aan op zijn idee. De man vond een gat uit, hoe geniaal is dat?

Rechtszaken

Dat vonden ook Bolletje en Contintental Bakers, die zo’n handig ontwerp  ook wel wilden gebruiken. In een artikel in NRC uit 2016 vertelt Tempels dat hij op gesprek was gegaan bij beide bedrijven, maar zij hadden geen interesse. Een paar jaar later introduceerde Bolletje – o verrassing – het beschuit met inkeping. In datzelfde artikel vertelt hij ook hoe hij hen succesvol voor de rechter heeft gedaagd. De geldigheid van het octrooi is ook door Continentbal Bakers aangevochten, maar tevergeefs. Voor ieder beschuitje of crackertje met een inkeping gaat tot 2019 een bedragje naar meneer Tempels. Dat jaar verloopt zijn octrooi.

Ik ken de man niet, maar ik word blij van het idee dat hij in een flits iets geniaals bedacht en dat het van hem is gebleven. En hij heeft bijgedragen aan verminderde frustratie aan de ontbijttafel. Da’s ook niet geheel onbelangrijk.

 

 

 

 

Geplaatst in Blog op woensdag 13 februari

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *