Heel lui eieren koken

“Hij kan nog geen ei koken” is het spreekwoordelijk toppunt van incompetentie in de keuken. Alsof eieren makkelijker zouden zijn dan – ik noem maar wat – aardappels. Of sperziebonen. Het is allemaal een kwestie van dingen lang genoeg in een pan met al dan niet kokend water gooien. Toch maken we ons erg druk om eieren. Ik dacht hier even wat interssante cijfers te plaatsen over hoeveel kippeneieren we in Nederland eten maar raakte vrijwel onmiddellijk verstrikt in een feitenkluwen. Ik vond als snel dat we in 2016 met € 347 miljoen de grootste exporteur van eieren waren aan landen binnen de EU: 40 procent van importeieren in de EU komt ‘bie ons’ vandaan. Niet gezocht naar de invloed van Brexit, overigens.

Eieren eten
Informatie over hoeveel eieren we eten was heel specifiek. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) zegt dat we gemiddeld 13 gram ei per dag eten. Voor mannen is dat 14 gram en voor vrouwen 12 gram. Het maakt niet uit of we in de stad of op het plattelond wonen of hoe hoog of laag we zijn opgeleid, we eten allemaal ongeveer dezelfde hoeveelheid ei en met dezelfde frequentie. Dat vind ik dan weer leuk om te lezen: het ei is van iedereen. Behalve van de veganisten natuurlijk, maar die lezen sowieso liever niets over het koken van kippenembryo’s.

Eieren wegen
Het gewicht van een kippenei varieert van ongeveer 45 tot 75 gram – met schaal. Vraag ik me weer af of die 13 gram in- of exclusief schaal is, maar dat heb ik besloten los te laten. Voor de verkoop vallen de gewichten in verschillende klassen: een ei van minder dan 53 gram is een S, van 53 – 63 gram is een M, 63 – 73 gram een L en voor XL moet een ei 73 gram of meer wegen. (Tip van Wikipedia: het zwaarste Nederlandse kippenei ooit woog 215 gram). Elke dag 13 gram is 91 gram en bijna twee eieren per week.

 

Bron: https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/EDN-20171013-1

Hele eieren
Toen heb ik alle tabjes maar dichtgegooid want het ging me eigenlijk om eieren koken. De meningen lopen sterk uiteen of eieren in koud of heet water gaan. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan kokend. Vroeger had ik een eierprikker: met een gaatje in de kont bleef het ei mooi rond. Nu doe ik een Jamie Oliver: ik leg het koude ei op een schuimspaan of iets dergelijks en dompel het drie keer kort onder in het kokende water. Werkt als een malle. En dat zet ik de wekker.

Eieren koken
Dat hoeft dus niet, kwam ik laatst achter. De Eggtimer – tot mij gekomen via illustrator Geza Dirks – is een kunststuf ei je bij de echte eieren in de pan gooit. Ideaal voor mensen die niks met cijfers hebben want er staan woordjes op. Hard, medium, soft. Geza: “Omdat je geen extra handelingen hoeft verrichten wanneer je eieren kookt. Je hoeft niks te zoeken, nergens aan te draaien of in te stellen. Je gooit de timer met de eieren in de pan en klaar.” Handelingszuinig en hij speelt geen irritante melodietjes af. Bonus. Een koker voor minimalisten.

PS: elke tweede vrijdag van oktober is wereldeidag

Geplaatst in Blog op dinsdag 12 februariTagged

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *