Waxitaxi is geen Zuidafrikaans vervoersbedrijf

We zaten al een uurtje aan de bar, Grethe en ik, toen zij een rechthoekje pakje – compleet met strik – uit haar tas trok. “O ja, dit had ik nog voor je.” Dit geeft al aan dat zij veel beter is in impulsbeheersing dan ik.

Als ik pakjes heb voor mensen kan ik amper wachten tot de dag zelf, laat staan eerst een fles wijn leeg drinken.

Een en al zelfbeheersing en discipline, die vrouw. Waar ik luieren tot kunstvorm heb verheven en enorm bij ben met Netflix en NPOStartPlus, lijkt zij het ene na het andere Nuttige Project te starten en ook door te zetten. Zij is ondernemer, voorzitter van een stichting en bestuurslid van een ander, actief lid van een politieke partij en schrijver van blogs en detectives. Ook doet ze nog iets met video’s en trainingen. Nu ik het zo opschrijf is het een wonder dat de tijd vinden om een bar te vinden, laat staan te behangen. Maar goed, ik heb veel respect voor Grethe en de serieuze dingen die zij doet. Zij kan ook heel hard en uitbundig lachen, overigens. Desalniettemin associeer ik haar niet met frivole dingen. Zij mij wel.

Erfelijk nut

De waxitaxi was in haar bezit gekomen via een tante “die ook van de nuttige projecten is”, want de halve familie blijkt wars van frivoliteit. Tante is al ver in de zeventig maar heeft nog steeds een oog voor wat verkoopt. Iemand had haar een doos met dingen gegeven om te slijten voor het goede doel. “Zij weet altijd dingen te verzamelen die geld opbrengen,” aldus haar nicht, die daar ook talent voor heeft.

En dus ben ik nu de trotse bezitter waarvan ik niet wist dat het bestond: een waxinelichtjesgrijper, de zogenaamde waxitaxi. Ik ken een Zuid-Afrikaanse met de bijnaam ‘waksi’, vandaar dat ik het associeer met vervoer in dat deel van de wereld. En je vervoert natuurlijk ook iets met de Waxitaxi, met de grijper transporteer je jouw theelichtjes veilig uit het te diepe glaasje waarin ze onvermijdelijk verblijven. Deed me denken aan de problemen met beschuitjes van vroeger.

Theelichtjes

Ik heb nog gezocht naar ‘ongelukken met waxinelichtjes’ maar daar vond ik geen cijfers van. Wel vond ik een antwoord op de vraag wat het verschil is tussen een waxinelichtje en een theelichtje. Dat laatste bevat stearine en heeft daarom een langere brandduur dan de parafine in de waxitaxiklanten. En zo werd het toch nog een nuttige avond.

Geplaatst in Blog op vrijdag 1 februari

One thought on “Waxitaxi is geen Zuidafrikaans vervoersbedrijf

  1. Ik had gelijk een voorstelling van een taxi met waxine lichtjes. Groot was mijn teleurstelling dat het een”Drijfkaarsgrijper” is. Maar als keyboard beoefenaar heb ook wel weer begrip voor de slimme Willy Wortel die mij verbrande ( of verbrandde?) vingertoppen bespaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *