ZiggoVodafone-monteurs reanimeren zelf

Het was ergens eind vorig jaar tijdens een zakelijke borrel met oude bekenden toen ik iets aardigs hoorde over ZiggoVodafone.

Ik had eerlijk gezegd weinig warme gevoelens voor dat bedrijf, maar dat oude zeer is minstens twee overnames geleden en het wordt tijd daarover heen te stappen. Of in ieder geval binnenkort. Want d’oude bekende – we noemen hem Gijs – vertelde een mooi verhaal over de monteurs van ZiggoVodafone. Die wilden namelijk leren reanimeren, omdat ze toch veel bij mensen thuis kwamen (het bedrijf noemt zelf 1,2 miljoen klantbezoeken per jaar) en als er dan iets gebeurde konden ze concrete hulp bieden.

Image result for aedEen van de initiatiefnemers zegt op hun site: “We zitten veel op de weg en maken dan ook veel mee. Vaak sta je dan machteloos. Nu kunnen we daadwerkelijk het verschil maken.” De monteurs volgden in hun eigen tijd een reanmatiecursus en meldden zich aan als burgerhulpverlener. Ook hebben ze een AED in de wagen, een  Automatic External Defibrillator. Dit zijn apparaten waarmee het hartritme hersteld kan worden na een hartstilstand. Voor NRC/Philips schreef ik ooit een advertentieverhaal over AED’s en sindsdien let ik op waar in de openbare ruimte die dingen hangen. Ze zijn namelijk zo ontworpen dat “iedereen die kan horen ze kan gebruiken”. Ik ben nog steeds niet op EHBO-cursus geweest, maar ik weet wel dat ik thuis binnen zes minuten bij het ding kan zijn.

Inmiddels heeft ZiggoVodafone 75 AED’s in omloop. Woordvoerder Roos Chaudron: “Of we mensenlevens hebben gered weten we niet en komen we helaas nooit achter. Als de ambulance het overneemt gaan wij weg. We weten wel dat we al vijftien keer actief gereanimeerd hebben en daarmee waarde hebben toegevoegd die er anders niet was.” Dat is nog mild uitgedrukt. Ik vind het zo’n tof initiatief: deze mensen keken verder dan hun eigen baan, dan hun eigen dienstverlening. En daarmee hebben ze iets gecreëerd dat echte mensen echte hulp kan bieden.

 

Geplaatst in Blog op maandag 6 mei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *